Foredrag – Dykning i huler og miner

Foredragsholder: Casper Dreiøe

Så var det tid til et foredrag og fællesspisnings arrangement for medlemmerne. Vi havde Casper Dreiøe på besøg, som er ekspert i dykning i huler og miner.

Han fortalte om de forskellige miner han har været i, som ligger i acceptabel afstand til lille Danmark. Der var miner i Sverige og Tyskland, som man kan komme ned og dykke i. Casper afholder både kurser og ture til disse miner, hvor man kan komme ned og opleve det klare vand, den fantastiske sigt og den spændende historie bag minerne.

Han fortalte blandt andet, at vandet i minerne er grundvand, som har en konstant temperatur året rundt. Så selvom det var -18 grader oven vande, så lige så snart man kom ned i vandet og et par meter ned, så havde man ‘varme’ 6 grader i vandet.

Der er i minerne lagt liner ud, som man skal følge. Casper har dog også været med til at mappe nogle af minerne, og finde nye gange og gange som man kan dykke i, hvor de så har lagt nye liner ud som man kan følge.

Mange tænker, at det er klaustrofobisk, at være nede i minerne og dykke, men gangene er typisk 2 meter i diameter, så der er masser af plads. Man skulle jo kunne køre tipvogne og gå oprejst nede i gangene, så det er slet ikke trangt. Når man så kommer til de store rum, så er de 50-100 meter i diameter, og man har en fantastisk sigt ud i vandet.

Vi så også billeder fra huledyk i Mexico, hvor der er oversvømmede drypstenshuler. Man kan decideret se dyreknogler og drypsten fra loftet i hulerne, fra dengang de var over vandoverfladen for mange mange år siden. Super spændende.

Der blev selvfølgelig også snakket det tekniske, hvor Casper fortæller, at han tilpasser sit udstyr til de enkelte dyk. Så skal de ikke så dybt, så bliver der dykket med mindre og lettere udstyr, og alt efter hvordan dykket skal foretages bliver det med enten åbent eller lukket system (Rebreather).

Inden foredraget fik vi en lækker omgang mad, som Henrik havde lavet til os. Kæmpe store wienerschnitzler med tilbehør. Det skabte bestemt en hyggelig stemning omkring bordet, hvor der under middagen blev snakket og hygget.

IMG_20221117_204313

Billede 7 af 9

I Sverige er der nogle gode flotte miner man kan komme op og dykke i, Vandet er konstant samme temperatur året rundt.